Bezlepková kefírová buchta


DSC_3034

Varování: článek obsahuje něco jako srdcervoucí motivační dopis, klidně si zarolujte přímo k receptu.

Před třemi lety jsem zčistajasna propadla panice: „Je mi celejch osmnáct a ještě jsem nic neupekla!“ Tohle uvědomění a srovnávání se s tíhou vlastních, rychle přibývajících let, mě na chvilku odsunulo od mých tehdy jediných zájmů jako bylo třeba marihuana  popisování diářů a sledování béčkovejch filmů. V mámině sešitě receptů jsem objevila neuvěřitelně jednoduchý recept na třenou bábovku. Nebyl to ani recept, jako spíš jen soupis surovin bez pokynů, takže jsem se nepolíbena pečením jala suroviny smíchat a UPÉCT. Následnou bábovku jsem nechala ve formě do druhého dne (zkrátka jsem jen čekala na všemocnou gravitaci) a světe-div-se, pod formou jsem druhý den našla krásně ukrojenou polovinu bábovky. Druhou polovinu jsem nenašla už nikdy.

Tato událost mě přesvědčila o tom, že upeču VŠECHNO v ČEMKOLIV a bude to skvělé. Další dny bez béčkových filmů jsem trávila litím třené bábovky na plech, do forem na muffiny, kladením jablek, švestek a máku a zklamáním při zjištění, co to je drobenka doopravdy.

O srdcervoucí příběh se s vámi dělím z dvou důvodů: prvním je nenápadný nátlak na Lenku a důvodem druhým je má potřeba plnit si přání. A já si strašně hrozně moc přeji, aby až zase navštívím Lenku, měla doma napečíno. 

 

 

 

A teď už konečně: vlahá bezlepková kefírová buchta,

množství na menší plech, u mě na větší remosku:

  • 0,5 l kefírového mléka
  • 2 vejce
  • 1/4 tabulky hořké čokolády
  • 1/2 šálku oleje
  • 1/2 šálku cukru
  • 4 lžíce konopné mouky
  • 4 lžíce fazolové mouky
  • 3 lžíce oblíbeného škrobu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva nebo 1,5 lžíce vinného kamene

Formu si vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme kokosem (kokosem proto, že nemám ráda krupici ani strouhanku ani hrubou mouku). Všechny sypké suroviny smícháme v jedné míse. V druhé, větší míse, smícháme ty tekuté včetně celých vajec a ve vodní lázni rozpuštěné čokolády. Do tekuté směsi pomalu přisypáváme promíchanou sypkou směs a kvrdláme, šleháme. Vlijeme do formy a pečeme v předehrátě troubě/ remosce při cca 180°C asi 15-25 minut (remosce do jde pomaleji, taky se nemá moc kam odpařovat voda, takže jsem pekla déle a chvilkami remosku nechávala „větrat“). Navzdory tomu, že moučník je vlahý, jeho upečenost tradičně poznáte dle lepivosti špejle.

Pomažte domácími povidly. Nebo přidejte ořechy, či mák. Lijte do muffinových forem. Pečte. Lenko.

 

 


 

adela

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>