Čočková sekaná, bramborovo-celerová kaše s okurkem +malý vegan trik


DSC_2904

Čočkovová sekanina:

  • předem namočenou a uvařenou čočku -asi 250g za sucha (lze kombinovat různé druhy čočky i fazolí)
  • 3 malé mrkve
  • malý celer
  • 3 cibule
  • 3 lžíce lněného semínka
  • 3-4 stroužky česneku
  • hrst vlašských ořechů
  • majoránka, tymián, sůl, pepř
  • kukuřičná strouhanka
  • tuk pod cibulku + k vymazání
  • trocha vody

Vejce jako tradiční pojivo sekanin v dnešním receptu nahrazuje předem namočené lněné semínko. To zalijeme asi 1-1.5 dcl vlažné vody a necháme bobtnat do stavu kompaktního „slizu“ (30-45min), který následně rozmixujeme v kompaktní hmotu. Cibule pomalu a dlouho karamelizujeme, na poslední chvíli k nim přihodíme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a utřený česnek. Přimícháme rozmixované lněné semínko, vařenou čočku, ořechy a koření. Pekáč vymažeme a vysypeme kukuřičnou strouhankou (tu případně můžeme také vmíchat do sekaninové směsi), rozprostřeme směs a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 40 minut.

Bramborovo-celerové pyré

  • brambory
  • celer
  • sójové či jiné rostlinné mléko
  • sůl

Doměkka vařené brambory s celerem rozmixujeme s vlažným rostlinným mlékem a osolíme.

Podáváme s kyselou okurkou a sklenicí zbylého mléka piva.

*malý veganský trik vhodný i pro nevegany: Bramborové pyré a kaše vždy nepotřebují mléko. Často se „nastavují“ vodou, v které byla zelenina vařena. Zajímavá je také varianta s olivovým olejem, čerstvými bylinkami či cibulí a česnekem.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>