Čočkovová sekanina:
- předem namočenou a uvařenou čočku -asi 250g za sucha (lze kombinovat různé druhy čočky i fazolí)
- 3 malé mrkve
- malý celer
- 3 cibule
- 3 lžíce lněného semínka
- 3-4 stroužky česneku
- hrst vlašských ořechů
- majoránka, tymián, sůl, pepř
- kukuřičná strouhanka
- tuk pod cibulku + k vymazání
- trocha vody
Vejce jako tradiční pojivo sekanin v dnešním receptu nahrazuje předem namočené lněné semínko. To zalijeme asi 1-1.5 dcl vlažné vody a necháme bobtnat do stavu kompaktního „slizu“ (30-45min), který následně rozmixujeme v kompaktní hmotu. Cibule pomalu a dlouho karamelizujeme, na poslední chvíli k nim přihodíme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a utřený česnek. Přimícháme rozmixované lněné semínko, vařenou čočku, ořechy a koření. Pekáč vymažeme a vysypeme kukuřičnou strouhankou (tu případně můžeme také vmíchat do sekaninové směsi), rozprostřeme směs a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 40 minut.
Bramborovo-celerové pyré
- brambory
- celer
- sójové či jiné rostlinné mléko
- sůl
Doměkka vařené brambory s celerem rozmixujeme s vlažným rostlinným mlékem a osolíme.
Podáváme s kyselou okurkou a sklenicí zbylého mléka piva.
*malý veganský trik vhodný i pro nevegany: Bramborové pyré a kaše vždy nepotřebují mléko. Často se „nastavují“ vodou, v které byla zelenina vařena. Zajímavá je také varianta s olivovým olejem, čerstvými bylinkami či cibulí a česnekem.