Hrášková polévka s koprem + 2 malé triky na zahušťování 3


DSC_2947Hrášková polévka, či krém je výborně lehkou večeří, kterou oceníte zejména na jaře a v létě. S tradiční hrachovkou nemá téměř nic společného, protože mladý hrášek není považován za luštěninu (nýbrž nejspíš za zeleninu), takže nenadýmá a obsahuje mnohem méně kalorií. O to ale více vitamínu C, beta karaotenu, minerálů a vlákniny. Působí blahodárně na funkci slinivky, trávícího traktu a růst svalů. A je to antioxidant. Takže sázejte a sklízejte lusky, hrášky i hrách a vařte hráškovou polévku!

  • čerstvý hrášek nejlépe/v zimě mražený cca 5 hrnků
  • 2 cibule
  • lžíce oleje
  • 3/4 l zeleninového vývaru (když ho zrovna nevaříme, kupujeme alespoň nějaký v bio kvalitě)
  • hrnek mléka nebo smetany (vegani-kokosové)
  • kopr
  • muškátový oříšek
  • sůl, bílý pepř
  • v létě trochu šalvěje či máty k ochlazení.

Pozvolna zpěníme cibulku. Přidáme k rychlému osmahnutí i hrášek. Těsně předtím, než zalijeme vroucím vývarem, hrášky rozmačkáme kvrdlačkou a osolíme (mám takovou teorii, že nechci-li je tolik nasládlé, musím je té jejich sladkosti zbavit v průběhu vaření co nejdříve, protože po uvaření a rozmixování jsou nedosolitelné). Zalijeme tedy vroucím vývarem a vlažným mlékem/ smetanou/ kokos mlékem a povaříme. Tyčovým mixérem rozmixujeme a dle libosti klidně redukujeme tekutinu na hustější krém. Doladíme koprem, muškátovým oříškem a bílým pepřem.

 

malý trik na konec: Chcete-li hráškovou polévku opravdu hustě krémovou, rozmixujte v ní raději vařený brambor. Hrášek sám o sobě je přeci jen chuťově hodně výrazný a jeho přidáváním za účelem zahuštění by vedlo k HODNĚ sladké polévce.

druhý malý trik na konec: Další pro mne přijatelnou variantou zahušťování je samozřejmě zaprášení moukou. Né však pšeničnou, ale nejlépe se hodí FAZOLOVÁ či ČOČKOVÁ, které jsou bezlepkové a pro zahušťování jako dělané, . A provařit.

 

 


Napsat komentář k Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

3 zamyšlení nad “Hrášková polévka s koprem + 2 malé triky na zahušťování

  • Jarka

    Tak k tomuhle receptu patří titulek „Božská mana“. Uvařila jsem tuto polévku a mé ratolesti, které nemají rády ani kopr ani hrášek se oblizovaly až za ušima. Tady je vidět, jak moc záleží na způsobu přípravy a nejen na tom, co do polévky nahážeme. Děkuju. Jen tak dál. :) Jarka