Ač se naše vaření točí hlavně kolem zeleniny…musíme udělat občas radost našim ,,kohoutům,, a připravit něco masovýho. Nastávají u nás stále debaty o jídle, kolik masa,aby byly ženy spokojeny a muži nestrádali? Debaty kolem jídla berou už i naše chlapy a nedavno na pivě nám to pěkně naservírovali, maso se jíst musí a tak ho vařit, péct a dusit …musíme a hlavně s láskou
Tak je tu dlouho očekávaný recept na kuřecí paštiku… Paštika má jemnou a lehce vánoční chuť, proč nevzpomenout na Vánoce, když jaro je ještě daleko :-D.
Na paštiku potřebujem hlavně čerstvá játra (mohou být i jiná než kuřecí a teoreticky i mražená-prakticky jsem to nezkoušela…), hodně cibulky, pokud dáme červenou bude paštika růžová a bude lehce nasládlá (a to nám holkám moc chutná), domácí česnek(nebo nějaký farmářský-nechceme v závěrečné chuti cítit námořní kontejner který sem jede x měsíců z Číny) a nějaké ořechy, nelepší jsou vlašáky, pistácie a loupané mandle.
- játra 600g
- 5 středních cibulí
- 100 ml kvalitního červeného vína
- 50 ml smetany
- 1máslo a část si necháme na přelití
- 3 hřebíčky, špetka skořice, špetka muškátového květu,pepř a sůl podle chuti
- 100 g vlašských ořechů
Cibulku nakrájíme na půl kolečka a osmahneme na troše másla do zlatova, přidáme odblaněná,opepřená játra opečeme z obou stran( nemíchat -otáčet). Játra musí zůstat uvnitř růžová,ale zároveň musí být pečená. Poté játra vyjmeme a přidáme k cibulce víno a necháme redukovat na 1/3. Rozpustíme máslo 180g dáme do mixovací nádoby i s játry,cibulkovým rozvarem, smetanou, kořením. Mixujem dokud směs není krémová. Na závěr přidáme ořechy,přendáme do nádoby(srnčí hřbet, patentní sklenice…) a zalejeme zbylým máslem.