Marocká polévka


IMG_0270

Jelikož je zima a tady na horách mrzne až praští, je třeba se nejen teple obléci, ale zejména zahřáti své útroby a přitom doplniti potřebnou energii. Další z řad teplých výživných pokrmů je tudíž polévka na bílkoviny bohatá a červeň do tváří vhánějící.

Co k tomu: když vařím polévku, je jí většinou pořádný kotel, takže na menší porci polévky budu uvádět nižší dávkování potřebných surovin (i když to pro mě není úplně jednoduché:)

  • Cizrna ( asi 2 hrnky, den předem namočené )
  • Červená čočka ( hrnek )
  • Fazole ( jakékoliv syrové, den předem namočené, a nebo plechovkové – fazolový mix,asi hrnek)
  • Pórek
  • Olivový olej, máslo
  • 6 středních rajčat ( taktéž se dají použít v piksle celá loupaná rajčata )
  • Koření: koriandr mletý, římský kmín, chilli, kurkuma, muškátový oříšek mletý, sůl, pepř, celé nové koření

A jak na to:

Potřebné suroviny jako cizrnu, popř. fazole si namočíme den předem. Následující den je uvaříme a lehce osolíme ( použijeme čerstvou vodu, tu ve které se cizrna máčela-zbyla-li nějaká, slijeme ). Naopak uvařenou cizrnu nesléváme, protože voda, ve které jsme ji vařili, se dá použít i na polévku. Do hrnce dáme na másle nebo oleji smažit nakrájený pórek. Když už vypadá dozlatova usmažen, přidáme hodně koriandru, méně římského kmínu, kurkumu (té jen lehce, lžičku), krapet chilli, muškátový oříšek a trochu osmahneme. Koření se nemusíme bát, tahle polévka má být kořením cítit. Následuje červ.čočka – osolíme a opepříme, zalijeme vodou (z cizrny, dle potřeby dolijeme vodu novou). Necháme vařit – čočka je celkem rychle, stačí asi deset minut. Do vody přidáme nové koření ( dávám jej do sítka na sypaný čaj, lehce se pak z polévky vyndá). Po deseti minutách dodáme fazole a cizrnu, necháme ještě vařit a nakonec přidáme oloupaná spařená rajčata, nakrájená na čtvrtky ( nebo ta z konzervy). Necháme ještě asi deset minut povařit na mírném ohni. Posypat můžeme nasekaným čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

 

 

 

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>