Jelikož je zima a tady na horách mrzne až praští, je třeba se nejen teple obléci, ale zejména zahřáti své útroby a přitom doplniti potřebnou energii. Další z řad teplých výživných pokrmů je tudíž polévka na bílkoviny bohatá a červeň do tváří vhánějící.
Co k tomu: když vařím polévku, je jí většinou pořádný kotel, takže na menší porci polévky budu uvádět nižší dávkování potřebných surovin (i když to pro mě není úplně jednoduché:)
- Cizrna ( asi 2 hrnky, den předem namočené )
- Červená čočka ( hrnek )
- Fazole ( jakékoliv syrové, den předem namočené, a nebo plechovkové – fazolový mix,asi hrnek)
- Pórek
- Olivový olej, máslo
- 6 středních rajčat ( taktéž se dají použít v piksle celá loupaná rajčata )
- Koření: koriandr mletý, římský kmín, chilli, kurkuma, muškátový oříšek mletý, sůl, pepř, celé nové koření
A jak na to:
Potřebné suroviny jako cizrnu, popř. fazole si namočíme den předem. Následující den je uvaříme a lehce osolíme ( použijeme čerstvou vodu, tu ve které se cizrna máčela-zbyla-li nějaká, slijeme ). Naopak uvařenou cizrnu nesléváme, protože voda, ve které jsme ji vařili, se dá použít i na polévku. Do hrnce dáme na másle nebo oleji smažit nakrájený pórek. Když už vypadá dozlatova usmažen, přidáme hodně koriandru, méně římského kmínu, kurkumu (té jen lehce, lžičku), krapet chilli, muškátový oříšek a trochu osmahneme. Koření se nemusíme bát, tahle polévka má být kořením cítit. Následuje červ.čočka – osolíme a opepříme, zalijeme vodou (z cizrny, dle potřeby dolijeme vodu novou). Necháme vařit – čočka je celkem rychle, stačí asi deset minut. Do vody přidáme nové koření ( dávám jej do sítka na sypaný čaj, lehce se pak z polévky vyndá). Po deseti minutách dodáme fazole a cizrnu, necháme ještě vařit a nakonec přidáme oloupaná spařená rajčata, nakrájená na čtvrtky ( nebo ta z konzervy). Necháme ještě asi deset minut povařit na mírném ohni. Posypat můžeme nasekaným čerstvým koriandrem nebo petrželkou.