Červenou čočku je rozhodně dobré ve spíži schraňovat. Těch jídel, ve kterých může jako vedlejší či hlavní surovina figurovat je spousta. Tak třeba tyhle karbanátky.
Budete potřebovat:
- červenou čočku (hrnek)
- střední cuketu
- starší pečivo – asi 3 kusy
- hrnek mléka
- 2 vejce
- česnek
- oliv.olej
- menší hrnek nastrouhaného sýra ( nemusí být nebo lze nahradit nastrouhaným tofu )
- strouhanku, pepř, sůl, římský kmín, ovesné vločky
Rohlíky nakrájíme na kousky, zalijeme mlékem a smícháme s vejci. Čočku uvaříme, přimícháme do ní římský kmín. Do velké mísy nastrouháme cuketu, sýr, dáme prolisované stroužky česneku (2-3), několik lžic olivového oleje, čočku, namočené pečivo, osolíme opepříme a abychom docílili dostatečně hustou a vláčnou směs, ze které vytvoříme karbanátky, vmícháváme strouhanku a vločky dle potřeby. Placky dáme na vymazaný plech do trouby na vysokou teplotu či je usmažíme na oleji, v remosce by se také asi udělaly.
Co jako přílohu:
omyté brambory nakrájené na tenké plátky a stejně – možná ještě tenčí plátky červ. řepy. Na plech dáme pečící papír, rozprostřeme brambory a řepu, zakapeme olivovým olejem, posypeme rozmarýnem, kořením na brambory a zeleninu – masala pav bhaji ( nebo použijeme koření dle chuti, které zrovna máme doma ), osolíme. Brambory si dáme péci do trouby dříve než se vrhneme na tvoření karbanátků, protože jejich pečení trvá déle.
Na dip použijeme smetanový – tučnější jogurt, tymián, oliv.olej a hrubozrnou franc. hořčici. Do jogurtu vmícháme suroviny, hořčice nemusí být moc, má docela grády.
Podávat můžeme ještě s nějakým salátkem, či rukolou.