Upřímně moc často neholduji sladko-slaným kombinacím tvořených více či méně exotickým ovocem ve slaném pokrmu. Jenže celer, mrkev společně s jablkem je naštěstí něco jiného než pizza Hawai s ananasem nebo Bláznův plátek s kompotovanou broskví. Zase jedeme v sezónnosti, luštěninách a jednoduchosti. Zase bez lepku. Třeba taky někdy vymyslím něco dekadentního z opravdu zhýralých surovin. Ale teď už tedy zapečené fazole s jablky:
Na průměrnou zapékací mísu si připravte:
- plechovku bílých fazolí (použila jsem v tomatovém nálevu)
- plechovku červených fazolí (použijete-li nekonzervované, namočte si je den dopředu a poté vařte v nesolené vodě asi 1hodinu)
- 2 cibule
- 2 malé mrkve
- 3-4 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 menší jablka
- snítku tymiánu, 2 špetky majoránky, 2 špetky kmínu
- trochu másla, sůl, pepř, chilli
- kvalitní tvrdý sýr na zasypání (chtěla jsem použít ementál právě pro jeho sladkost, ale dostala jsem báječný domácí sýr z Třešovic. Je trochu slaný a výrazně domácí. -jakože skoro cítím tu spokojenou Stračenu- DOPORUČUJI! Dodává je třeba Šumavská bedýnka)
- nevegetariání doplní nějakou kvalitní klobáskou
Na trošce másla orestujeme cibule a česnek s klobáskou, po chvíli vhodíme změknout na kostky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Po částečném změknutí přidáme taktéž nakrájená jablka a vmícháme fazole. Osolíme, opepříme, dochutímě tymiánem a kmínem s majoránkou (to aby nám ty fazole nenafoukly břich) a vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Něžně zasypeme nastrouhaným super sýrem a zapékáme dozlatova. Pekla jsem krátce, asi 15 minut, protože v kamnech zrovna „dvě polínka buku a jak to jelo“.