My slepice sázíme a pěstujeme hlavně bylinky, protože je trochu milujeme. A dýně. Ty už tolik nemilujeme, ale je to dost nenáročná a v závěru superpraktická univerzální surovina. Zkoušely jsme to i s lilky, ale nejdou, nerostou. Ale nezanevřely jsme na ně:
Zapečené lilky plněné brokolicovým tatarákem (2 porce):
- 1 lilek
- 1/2 brokolice
- 1 větší mrkev
- 1 řapík (?) řapíkatého celeru
- 1 červená cibule nebo šalotka
- stroužek česneku
- bloček feta sýru (nebo: balkánský/ čerstvý měkký)
- sůl, pepř
- olivový olej
- na dochucení kopr, řeřichu a šťávu z citronu
Na troše olivového oleje zprudka orestujeme polovinu předvařené, na jemno nakrájené brokolice, společně s mrkví a celerem taktéž nakrájenými na malé kostičky. V průběhu restování se nám už „potí“ lilek, který jsme rozkrojili podélně vejpůl a a z každé poloviny vydlabali střed, tak aby nám z lilku vznikly dvě misky. Do orestované směsi zeleniny vmícháme na kostičky nakrájený feta sýr, na jemno nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný stroužek česneku. Jemně osolíme, opepříme a navršíme na lilkové misky. Přeneseme na plech s pečícím papírem a pozvolna s průběžnou kontrolou pečeme asi 30 – 45 minut – do změknutí lilku. Dozlatova sýru. Dál už se netrýzníme a podáváme dle nálady s jogurtovým dipem, krajícem dobré bagetky a nebo jako já – s tymiánovočesnekovým bulgurem.
Určitě si dejte na plech upéct pár stroužků neloupaného česneku. Ty malé, pálivé a zároveň karamelové bonbony sněste s lilkem. Nebo namažte návštěvě na bagetku, pokapte oliváčem a neříkejte jim, že je to česnek.
A nešiďte se. Dejte si pár skleničku červeného!