V rámci detoxikačního bezlepkového challenge mám pocit, že potřebují jíst, zobat a nechávat se dohánět mlsnou ještě častěji než normálně. Z dnešního smutného pohledu na zakázaný rohlík mě vysvobodil sáček cizrny. Docela hezky:
Hummus již většina z Vás určitě zná. Nejoblíbenější je v oblasti středního východu, pochází pravděpodobně z Turecka. Základem je vždy dobře uvařená (v mnohých receptech se doporučuje cizrnu jen namočit přes noc a poté rozmixovat)
- cizrna (nebo-li cizrna beraní/ hrách římský, bohatý na vitamíny i minerály, bojuje s civilizačními onemocněními jako jsou vysoký krevní tlak, cholesterol i nadváha),
- tahini pasta (sezamová pasta, k zakoupení v lahůdkách, zdravých výživách a nebo-recept již brzy!)
- olivový olej
- česnek
- sůl, pepř
- citronová nebo limetková šťáva a trocha vody
Skvělým bonusem je například předem opražená směs semínek koriandru, římského kmínu a třeba i hořčičného semínka, rozdrcených v hmoždíři. To vše rozmixované do hladké pasty, v ideálním případě podávané s pita chlebem a další vydatnou porcí olivového oleje. (Tip pro bezlepkáče, dietáře a detoxikáře: hummus si určitě odepírat nemusíte, když si ho obložíte čerstvou zeleninou nakrájenou na hranolky, kterými si nabíráte. Mně dneska stačila mrkev a salátová okurka. Ale kdybych měla v dosahu papriky, řapíkatý celer ale i klidně opečený obyč celer, brala bych!)
Falafel není v podstatě nic jiného, než pečený nebo smažený hummus. Uděláme-li si pastu tužší s čerstvou petrželkou či koriandrem a na drobno pokrájenou cibulkou, vyrábí se nám kuličky o velikosti většího vlašského ořechu poměrně snadno. Ty pak úplně nejsnadněji a vlastně i nejzdravěji upečeme zakáplé olejem či máslem na pečícím papíru dozlatova. Nejlepé si falafel užijete se směsí trhaných listových salátů a čerstvou zeleninou. Tradičně je podáván s pita chlebem, zeleninou a jogurtem či jogurtovým dipem.
Malý bonus č. 1: Nebojte se experimentovat, co se použití nadrcených oříšků a bylinek do falafelu týče. Zajímavá je také obměna luštěnin: nejblíže cizrně příbuzný je žlutý hrách, a hummus vařený z něj je skvělý! (a o trochu levnější)
Malý bonus č. 2: Nezapomínejte luštěniny před vařením máčet. Nejlépe několik hodin, klidně přes noc. Nenadmuté břicho budiž Vám odměnou.
Malý bonus č. 3: Vařte luštěniny společně s kusem řasy kombu. Uvaří se vám rychleji, tudíž si zachovají mnohem více těch blahodárných látek, kvůli kterým je baštíme.
B. č. 3: Romantický řasy. Kdybych pracovala jako grafička, nasypu tam sodu a du.
Pingback: Cizrna na paprice - omáčka z červené čočky + tip na vaření jáhel - tři slepice