Bezlepkový challenge – den 0; aneb i slepice mají po svátcích potřebu detoxikace 4


Při novoročním slepičím sabatu se nepropíralo téměř nic jiného než chlapi. Ale k jídlu jsme se skrze ně, konkrétně jejich pupky, taky dostaly.

Vzhledem k pozorovanému nárůstu pupků (teď nemám namysli jen ty chlapácké) v našem okolí, si slepice kladly spoustu otázek a opožděných předsevzetí.  Annička je už rok téměř bez lepku, nehledě na to, že celiakii netrpí, nýbrž jen alergií na pšenici (rozuměj dnešní superšlechtěná supervýnosná pšenice, z které se nám všem dostane spoustu běloučké nejbělejší mouky, kynoucích těst, nejnadýchanějších baget a nejzanesenějších střev i únavy). Se svou změnou stravování, vaření a přístupu k jídlu obecně je spokojená, ba co, dokonce energičtější a o něco chytřejší. A přesně o tohle stojím jak já, tak třetí cuketa slepice Lenka.

gluten (1)

 

zdroj

A po jednom kopytojelitoplatíto se ze mě i Lenky staly taky holky, co nejí lepek. Teda alespoň 14 dnů.

BEZLEPKOVÝ CHALLENGE začíná! Zítra. (Nepočítaje dnešek obdarovaný výtečnou žemlovkou. A jeden vánoční perníček.)

Na každém druhém mém oblíbeném blogu a fejsbuku již dávno začala povánoční detoxikace v podobě hor spařené zeleniny a litrů zeleného čaje. A ano, musím si konečně i já přiznat, že vánoční i silvestrovské zbytky ztrácí lesk, stejně jako můj zadek ztrácí pevnost. A z toho mám na duši stesk.

Můj oficiálně první bezlepkový nákup mě příjemně překvapil. Vypadal totiž jako nákup každý jiný, akorát mu nevévodil pecen chleba a miliarda druhů houstiček. Zase základní a zásadní a pokud možno sezóní zelenina i ovoce, zase rýže a o něco víc druhů luštěnin, zase sýr a zase čokoláda a zase slanina. Plus tedy rýžové chleby, kterým vůbec neholduji, ale všichni víme, že v nouzi poznáš přítele. Až jsem při pohledu do košíku byla sama překvapená, jak moc obyčejně všední nákup to je. To mě nakoplo. Jako, že to půjde snadno, skvěle a bez pláče. (a taky to po té porci polední žemlovky šlo, žejo)

Jestli jste zvědaví na nějaké bezlepkové ňamky, tak tady. Samozřejmě.

Jestli chcete mít jasněji, co to ten lepek je, tak tady.

Jestli chcete mít jasněji, jak se celiakie/ nesnášenlivost/ alergie na lepek projevují, tak tady.

Jestli pořád nevíte, zda ho jíst, či nejíst, dozvíte se něco třeba tady.

Stay tuned for Tři slepice a určitě se ještě hodně dozvíte. O trápení a lásce s jídlem i lepkem. O nás. A příště už i o tom, jak nahradit pečivo v nenahraditelných svačinách a jak moji psychiku poznamenávají dny bez čerstého rohlíku.

 

 


Napsat komentář k Léňa Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

4 zamyšlení nad “Bezlepkový challenge – den 0; aneb i slepice mají po svátcích potřebu detoxikace

  • Adélala Autor příspěvku

    Slípky se vycvičily, challenge to opravdu byl! Má obava ohledně dostupnosti a nedostupnosti surovin na malém městě byla zcestná. Faktem je, že přitroublé bezlepkové polotovary na knedlíky a buchty, míchané bezlepkové mouky plné éček jsem nikde nenašla, což bylo nakonec jedině dobře. Rozšířila jsem si obzory ohledně jednodruhových oříškových a luštěninových mouk a konečně zařadila do jídelníčku více luštěnin. A právě možnosti luštěnin mě nadchly. Takže se těšte a třeste na záplavu receptů a typů :) A vlastně si už ani nepamatuji, kdy jsem uvařila něco s lepkem, nepočítám-li těstoviny psovi :)