Indický čočkový dhal 5


Indický čočkový dhal

Dhal z červené čočky je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Pokaždé ho obohatím o něco malého navíc, zeleninu, koření, ale i základní recept sám o sobě je výborný  a  jednoduchý.  Jako rychlý oběd či večeře neurazí žádnou návštěvu a v krabičce si ho často nosím i jako vydatnou svačinou. Základní surovinou je červená čočka, dnes dostupná snad už všude. Je výborná sama o sobě, ale osvědčila se mi i jako báječné „zahušťovadlo“ téměř do všeho. Není chuťově tak výrazná jako čočka zelená a naštěstí ji nemám spojenou jen s uzeným a kyselou okurkou. Tak se jí nebojte!

DSC_2942

 

rozpis na Indický čočkový dhal, cca 6 porcí:

  • ½ kg červené čočky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 velká rajčata
  • Čerstvý zázvor
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 1lžičku kari směsi
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • a chilli dle chuti (indové jsou zvyklí na opravdu ostrá jídla, což neznamená, že musí vyhovovat i nám)
  • 1 lžičku garam masala směsi (lze vynechat, obsahuje většinou v chutném poměru koření podobná těm, která jsme použili)
  • a nejbáječnější tečkou je nať čerstvého koriandru
  • 2 lžíce oleje, sůl, pepř, kapku dobrého octa nebo citron
  • Jako přílohu- rýži, chlebové indické placky nebo jen hranolky čerstvé zeleniny

 

Na jedné lžíci oleje ve velké pánvi si orestujeme veškeré koření (bez soli a čerstvého zázvoru).  Pokud nemáte koření koupené již v mleté formě, osmahněte „semínka“ na sucho na rozpálené pánvi, dokud se nerozvoní, sejměte, přesuňte do hmoždíře a rozdrťe. Tuto nadrcenou směs pak tedy přesuňte znovu na pánev s rozpáleným olejem a krátce zasmahněte. Asi po minutce na prudkém ohni vsypte nadrobno nakrájenou cibulku,  ztlumte a zpěňte.  V průběhu pěnění cibule propláchujte čočku, dokud voda z ní nebude čirá a přidejte jí k cibuli s kořením.  Zasmahněte čočku, dokud nezačne průhlednět. Zalijte vroucí vodou, osolte a vařte. Čočka bude uvařena ani ne za 10 minut, je opravdu rychlá, proto v průběhu vaření kontrolujte konzistenci a dle potřeby dolévejte  vodu tak, aby výsledná konzistence byla kašovitá. Po uvaření vmíchejte  nadrobno nakrájená rajčata,  citronovou šťávu, prolisovaný česnek, natrouhaný zázvor a nasekanou nať koriandru. Tadá!

adela


Napsat komentář k Markéta Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

5 zamyšlení nad “Indický čočkový dhal