.
Výroba vlastního domácího müsli nabízí trochu srandy, spoustu možností a hodně muziky za málo peněz. Oproti již namíchaným směsím v obchodech je velkou výhodou to, že přesně víte, co si namícháváte a odpadají tak tedy stresy se zbytečnými éčky. Základem každého müsli jsou samozřejmě vločky. Použít můžete jednoduše všechny na které narazíte ať už v obchodech nebo ve vlastním špajzu. Mým nejoblíbenějším základem jsou vločky ovesné, pšeničné a pohankové. Pohankové totiž dodají mírnou oříčšovou hořkost a základní směs je tak již sama o sobě nesrovnatelná s kupovanými. Většinou vločky smíchám dle přebytků do jedné mísy, zaliji vodou a osladím sirupem. Zalít je samozřejmě můžete i ovocným džusem či mlékem – rostlinným/ plnotučným/ kondenzovaným a čekat až se všechny nasáknou. Ideální konzistence je velmi velmi tuhá kaše. Do té pak jednoduše zamíchám nasekané ořechy a semínka dle nálady (sušené ovoce, rozinky apod. doporučuji přidat až po upečení, aby nezhořkly), rozprostřu na plech vyložený pečícím papírem do vrstvy vysoké asi 2 cm a pomalu peču při nižších teplotách. Když směs zrůžoví a opeče se do podoby kompaktní placky, rozlámu ji na malé hrudky, promíchám a nechám tak tedy i vnitřek směsi propéci do skvělé křupavosti. Po upečení nechám müsli ještě vychladnout na plechu – to neuspěchejte a nechte klidně přes noc, protože uzavření nevystydlého müsli do dózy či sklenice vede ke ztrátě křupavosti (odzkoušeno za vás). Po vychladnutí vmíchám sušené ovoce, kokosové lupínky, nandám na jogurt a zasypu ještě ovocem čerstvým.
Několik tipů pro domácí zapečené müsli:
- Bezlepkové müsli připravíte uplně stejně při použití bezlepkových vloček. Těmi jsou například pohankové, jáhlové a rýžové.
- Pro přípravu megamaxi čokoládového müsli vmíchejte do základní směsi i kvalitní kakao nebo rozpuštěnou hořkou čokoládu. Po vychladnutí vmíchejte nasekané kousky čokolády a lískových ořechů.
- Velejemné mysli vznikne smícháním mandlových lupínků s vločkami v poměru minimálně 1:3. Dejte si do nosu společně s tvarohem a čerstvými jahodami.
- Vyzkoušejte před pečením vmíchat rozmačkaný banán nebo strouhaný kokos.
- Slaďte ovocnými sirupy a domácími kompoty .
- Experimentujte s ořechy i semínky.
- Dopřejte si vždy hromady sezónního ovoce.
- Uchovávejte v plechovkách či skleněných dózách s dobře těsnícím víčkem. Nevím, jak dlouho tam vydrží, vždy ho tak do tří dnů sním.
A dejte nám vědět, jak müsli děláte vy!
Objednávám na zítra 21 obědy s polévkou. Prosím , je-li to ve Vašich silách, prosím o zavezení do ordinace Čkyně č.318, 38481 ČKYNĚ, mobil 602271655.
Děkuji za ochotu MUDr. Marie Kučerová, Čkyně