Odlehčete si!
Protože jsme výsostně sezónní, může se docela dobře stát, že Vás blog Tří slepic udondá nespočtem více, či méně vachrlatých receptů s …
DÝNĚMI.
Dneškem počínaje, si slepice zamilovali alternativnější „risotto“ z krup. Tato nová láska je dílem náhod, leností a podceněním maloměstské prodejny (rozuměj: podceněním Cóopu v nejmenším žijícím městě na světě). Abych to zkrátila: Z ničím nepodložené domněnky, že rýži na krémové rissoto Arborio, či Carnaroli v našich končinách zkrátka neseženu, vznikl nápad popadnout ječné kroupy (ještě přesněji ječné zabijačkové) a naložit s nimi se stejnou úctou, jakoby to byla již zmiňovaná fešácká „risottorýže“.
Aby toho nebylo málo, chuť na risotto byla válcována chutí na smaženou prasárničku, třeba hranolky a tato hranolková úchylka byla zase válcována neblahou vzpomínku na sebe v pouzdrové sukni.
Tento souboj v mé hlavě dal vzniknout:
Kroupové variaci na krémové risotto podávané na pečené dýni, s celerovými a řepovými hranolky. Bez tatarky. S ostrým jogurtovočesnekovým dipem.
Celer a řepu očistíme, nakrájíme na hranolky tlusté tak 1,5 cm a pár minut vaříme v osolené vodě. Menší dýní rozřízneme vejpůl, vydlabeme semínka. Do pekáče rozprostřeme předvařené hranolky, ty řepové vykoupané v basamikovém octu a půlenou dýni. Zakapeme oblíbeným olejem, posypeme mořskou solí a opékáme dozlatova, do kůrčičky.
Na risotto z krup:
- ječné kroupy (střední/velké)
- cibulku
- suché červené víno
- česnek
- zeleninový vývar (použijte ten, v kterém si předvaříte zeleninové hranolky)
- máslo
- parmazán/ grana padano/ vegani smíchají nadrcené vlašské ořechy a lahůdkové droždí
- rozmarýn, tymián
- sůl, pepř
- houby dle libosti a hojnosti lesa ve vašem okolí
Cibulku zesklovatíme na másle, přidáme zasmahnout kroupy. Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme víno vyvařit. V tuto chvíli přichází na scénu vroucí zeleninový vývar a naběračka. Podlijeme jednou naběrečkou a mícháme a vyvařujeme. Podlijeme druhou naběračkou a tak pořád dokola. Také mícháme stále dokola. Když se kroupy blíží kýženému al dente stavu, vmícháme poslední naběračku vývaru, osmahlé houby, snítku tymiánu, rozmarýnu, prolisujeme česnek, dochutíme solí a pepřem.
Na dip:
- bílý smetanový jogurt/ sojanézu
- prolisovaný česnek
- šťávu z citronu
- drcený koriandr, hořčičné semínko, římský kmín, mořskou sůl
- hladkolistou petrželku
Koření utřeme spolu s česnekem, solí a citronovou šťávou, vmícháme jogurt a petrželku.
Na závěr si risotto načančáme do upečené půlky dýně, kterou konzumujeme společně, ohradíme hranolky, které si koupeme -né v tatarce, né v kečupu- v dipu. Odlečený oběd/ vydatná večeře.
Já si to celé ještě odlehčila sklenicí vína*