Odlehčené hranolky i „risotto“


Odlehčete si!

Protože jsme výsostně sezónní, může se docela dobře stát, že Vás blog Tří slepic udondá nespočtem více, či méně vachrlatých receptů s …

DÝNĚMI.

Dneškem počínaje, si slepice zamilovali alternativnější „risotto“ z krup. Tato nová láska je dílem náhod, leností a podceněním maloměstské prodejny (rozuměj: podceněním Cóopu v nejmenším žijícím městě na světě). Abych to zkrátila:  Z ničím nepodložené domněnky, že rýži na krémové rissoto Arborio, či Carnaroli v našich končinách zkrátka neseženu, vznikl nápad popadnout ječné kroupy (ještě přesněji ječné zabijačkové) a naložit s nimi se stejnou úctou, jakoby to byla již zmiňovaná fešácká „risottorýže“.

Aby toho nebylo málo, chuť na risotto byla válcována chutí na smaženou prasárničku, třeba hranolky a tato hranolková úchylka byla zase válcována neblahou vzpomínku na sebe v pouzdrové sukni.

Tento souboj v mé hlavě dal vzniknout:

Kroupové variaci na krémové risotto podávané na pečené dýni, s celerovými a řepovými hranolky. Bez tatarky. S ostrým jogurtovočesnekovým dipem.

DSC_2774u

Celer a řepu očistíme, nakrájíme na hranolky tlusté tak 1,5 cm a pár minut vaříme v osolené vodě. Menší dýní rozřízneme vejpůl, vydlabeme semínka. Do pekáče rozprostřeme předvařené hranolky, ty řepové vykoupané v basamikovém octu a půlenou dýni. Zakapeme oblíbeným olejem, posypeme mořskou solí a  opékáme dozlatova, do kůrčičky.

Na risotto z krup:

  • ječné kroupy (střední/velké)
  • cibulku
  • suché červené víno
  • česnek
  • zeleninový vývar (použijte ten, v kterém si předvaříte zeleninové hranolky)
  • máslo
  • parmazán/ grana padano/ vegani smíchají nadrcené vlašské ořechy a lahůdkové droždí
  • rozmarýn, tymián
  • sůl, pepř
  • houby dle libosti a hojnosti lesa ve vašem okolí

DSC_2764u

Cibulku zesklovatíme na másle, přidáme zasmahnout kroupy. Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme víno vyvařit. V tuto chvíli přichází na scénu vroucí zeleninový vývar a naběračka. Podlijeme jednou naběrečkou a mícháme a vyvařujeme. Podlijeme druhou naběračkou a tak pořád dokola. Také mícháme stále dokola. Když se kroupy blíží kýženému al dente stavu, vmícháme poslední naběračku vývaru, osmahlé houby, snítku tymiánu, rozmarýnu, prolisujeme česnek, dochutíme solí a pepřem.

Na dip:

  • bílý smetanový jogurt/ sojanézu
  • prolisovaný česnek
  • šťávu z citronu
  • drcený koriandr, hořčičné semínko, římský kmín, mořskou sůl
  • hladkolistou petrželku

Koření utřeme spolu s česnekem, solí a citronovou šťávou, vmícháme jogurt a petrželku.

Na závěr si risotto načančáme do upečené půlky dýně, kterou konzumujeme společně, ohradíme hranolky, které si koupeme  -né v tatarce, né v kečupu- v dipu. Odlečený oběd/ vydatná večeře.

Já si to celé ještě odlehčila sklenicí vína*

 

 

 

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>