Nuže proč se nepovzbudit uprostřed českého února trochou chuti Indie. V tomto obzvláště úmorném měsíci by se měl člověk hýčkat. Sem tam si koupit něco pěkného na sebe, tedy jarního nebo letního, protože Masopust je za dveřmi a pak to půjde se zimou z kopce, sem tam zajít na nějaký vtipný ples, .. a hlavně hodně často si dát něco dobrého na zub. K tomuto hýčkání budete potřebovat zejména exotické koření a jinak skoro nic.
Co:
- 7 středních brambor
- 2 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- listový špenát – 4 velké hrsti toho čerstvého, nebo 250 g list. mraženého
- tučný jogurt – velké balení ( např. ten řecký)
- 1 červená paprika
- 1 limetka
- kousek čerstvého zázvoru
- máslo
- arašídový olej
- koření: sůl, garam masala, kurkuma, chilli, římský kmín, koriandr, hořčičné semínko, citrónová kůra
Jak na to:
Brambory řádně omyjeme – slupku můžeme i nemusíme nechávat – rozkrájíme na čtvrtky a dáme na asi 10 min. vařit do vroucí osolené vody ( nesmí se nám příliš rozpadat, spíš tedy nedovařit, budeme je pak ještě chvilku smažit ). Zatím si na pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje, na který dáme smažit na drobno nasekanou cibuli. Smažíme na mírném ohni se špetkou soli lehce dozlatova. Poté přidáme nakrájený česnek, a asi 1 lžičku od každého koření, hořčičného semínka můžeme dát více a citr.kůry jen špetku ( + z nasekané sušené chilli papričky tolik kolik vás uspokojí a asi ještě minutu smažíme. Poté přidáme kousek másla a brambory, které jsme slili a trochu osušili. Na mírném plameni necháme tak 15 min.opékat. Mezitím si do mističky přendáme jogurt, který dle chuti osolíme a nastrouháme do něj kus čerstvého zázvoru, rozmícháme. Špenát spaříme teplou vodou, pak ještě přelijeme studenou, vymačkáme vodu. Brambory průběžně kontrolujte aby se koření a cibule nepřipálili a až se vám budou zdát dostatečně dobré přimíchejte na pánev jogurt a zalijte trochou vody, aby byla směs krémové konzistence, promíchejte a přidejte špenát. Opět promíchejte a po 2 minutách odstavte. Můžete přimíchat krapet nadrobno nakrájené červ. papriky a pokapat šťávou z limetky.
Pěknej recept, ale pozor na hrubky!
Pozor, ať se ti to nepřichytne, pozor na omrzlý brambory, pozor na zelený brambory, ať zůstane zelený špenát, pozor na ledovku, přilož. Ale chutnej recept!
<3 stejně to všechno vaříme kvuli tvýmu ekzému