- rýžové nudle – 4 normo štráfy
- 250 g růžiček kapustiček (ó)
- 2 velké cibule
- 2 akorát mrkve
- čtvrt pekingského zelí
- 2 větévky řapíkatého celeru
- kvalitní sójová omáčka (Shoyu nebo Tamari, nebo vaši oblíbenou)
- k dochucení dle nálady chilli nebo citron či limetku
- 1lžíci jemného bramborového či kukuřičného škrobu (čti Solamyl nebo Gustin)
A to je vše. Nejrychlejší rychlovka všech rychlovek. Zvládne uvařit i můj bratr (a určitě si tam dá slaninu nebo kuře, aby to když už vaří, neměl tak trapně jednoduchý).
Cibule nakrájíme na velké kusy a vhodíme do rozpálené wok nebo prostě jen velké pánve s třemi lžícemi oleje. Zprudka smažíme a mícháme a v momentě tmavnutí cibule vhazujeme na čtvrtky nakrájené a očištěné růžičky kapustičky spolu s napodobno nasekaným pekingským zelím, řapíkatým celerem a mrkví. Pořád zprudka a pořád mícháme či prohazujeme. Rýžové nudle vložíme do žáruvzdorné mísy, zalijeme vroucí vodou tak, aby byly ponořeny a přikryjeme talířem na 3 minuty. Zeleninovou směs na pánvi zalijeme asi 5 lžícemi sójové omáčky, přidáme chilli a šálek vlažné vody v kterém jsme rozmíchali lžíci škrobu. Vmícháme sceděné nudle a ihned podáváme.
- Nejste-li vegani ani vegetariáni určitě vyzkoušejte dochucování podobných rychlo nudlí rybí omáčkou – Nam pla, či omáčkou ústřicovou.
- Jo a! Experimentujte s použitou zeleninou! Pórek, šalotka, česnek, houby, bambusové výhonky, klíčky,…
- Báječně se také hodí nakládaný česnek. Ten nejrychleji připravíte nakrájením stroužku česneku na co nejjemnější plátky a ty vhodíte do šálku s dobrým octem. Jablečným, vinným nebo UMEoctem. Budete překvapeni, jak super je!