Shakshouka (shakshuka) 2


Shakshuka / shakshouka pochází pravděpodobně z Tunisu a samotné slovo Shakshuka pochází ze slov „míchat“ a „ragů“. A jak název tedy napovídá, jedná se o zeleninové míchané ragů (nebo lečo) se ztracenými vejci. V Izraeli je toto jídlo oblíbenou snídaní. Doma v Zálesí zase oblíbenou večeří, protože nic ostrého a neovocného k snídani si nedokáži představit. Je to rychlá paráda lahodící jak oku, tak břuchu.

DSC_3075

Na 3-4 porce Shakshuky:

  • 3 velká oloupaná rajčata a trochu rajčatové pasáty nebo protlaku
  • 3 papriky
  • asi 2 lžíce másla
  • chilli papričky dle nálady nebo kajenský pepř
  • 3 cibule
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 3 mrkve
  • 1 petřžel
  • 2 stroužky česneku
  • 3 spokojená domácí vejce – odvíjí se od počtu strávníků
  • Drcený kmín, římský kmín, badyán, celou skořici, pár hřebíčků, nové koření, bílý pepř, čerstvě mletý černý pepř, uzenou nebo lahůdkovou papriku, a špetku curry a muškátového oříšku, sůl
  • čerstvý koriandr

Cibuli nakrájíme na větší kostky a restujeme na másle, ostatní zeleninu i chilli papričky nakrájíme na kostky menší a přidáme na velkou pánev k zesklovatělé cibuli a zprudka osmahneme. V momentě hnědnutí a „přichytávání“ podléváme vodou, kterou necháváme vyvařovat a tvořit omáčku. Na druhé, menší pánvi osrestujeme na trošce másla všechno koření a čekáme, až se rozvoní. Poté vyndáme badyán a celou skořici a vše ostatní přesuneme do hmoždíře a důkladně pomeleme. Směs koření vmícháme do zeleniny. Jestli je zelenina už příjemně na zkus či měkká, dochutíme solí popř. cukrem a přichází čas vyklepnout na vrch vejce. Pro první vajíčko jsem se snažila udělat v zelenině malý důlek, čímž se mi uplně ztratilo (což je u ztraceného vejce překvapivé) a proto jsem už všechny ostatní vyklepla prostě na povrch a docílila tak kýženého vzhledu. Přiklopte pánev a nechte vajíčka 4-8 minut probublávat do podoby vám nejsympatičtější.

Vemte lžíce, chléb nebo placky a pánev položte na stůl. Zasypte čerstvě nasekanám koriandrem. Přivolejte strávníky a jezte všichni přímo z pánve. No legranda.

S polosuchým červeným ještě větší.

Ka vaření si pusťte:

adela


Napsat komentář k Adélala Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

2 zamyšlení nad “Shakshouka (shakshuka)